Kitap ismi: İnferis
Yazar ismi: Mahfi Eğilmez
Sayfa Sayısı: 366
Yayınevi: Remzi Kitabevi
Puanım: 9/10
1000kitap.com puanı: 8.4/10
(Yazıya geçmeden
önce blogumun yeni açtığım instagram hesabını buraya tıklayıp takip
edebilirsiniz.)
Mahfi Eğilmez’i bilmeyenler için kendisini iktisatın Alex De Souza’sı olarak tanımlayabilirim. Kendisi İktisat alanında çok güzel eserler çıkarmış olup maliye bakanlığı ve hazine müsteşarlığında çalışmıştır. Çok mütevazi bir insandır. Bunu bir örnekle açıklayacak olursam Uludağ Üniversitesinde okuduğum Maliye Yüksek Lisansında bir derste hocamız bir bilim adamı tanıtmamızı istemişti. Sınfımızdan bir arkadaş da Mahfi Eğilmez’i tanıtmak isteyip Mahfi hocaya bu konuda soruların olduğu bir mail atmış. Muhtemelen cevap vermemiştir demişinizdir. Cevap vermemesi de normal zaten. Sonuçta bir sürü insan yazıyordur. Ama Mahfi hoca 10 dakika içinde dönüş yapmış. Ardından da tüm sorulara çok güzel cevap vermiş.
İşte böyle mütevazi bir kişi şimdi bir polisiye roman yazdı. Tabi klasik bir polisiye roman gibi düşünmeyin. Mahfi hoca kitabında kendi deneyimlerinden bir sürü şey katmış. Olaylar maliye çevresinde geçiyor. Kahramanımız maliye müfettişi, mekanlarımızdan bir kısmı maliye bakanlığının binası, yolsuzluklar, mali soruşturmalar… Yani anlayacağınız klasik bir polisiye kitabı beklemeyin. Bir iktisatçı nasıl polisiye kitap yazar derseniz aha işte böyle yazar diyeceğim bir kitap. Baştan bunları bilerek okumanız iyi olur. Yoksa Agatha Christie tarzı bir polisiye kitap beklerseniz hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.
Buradan sonra spoiler olabilir!
Kitabımıza zamanında kamu yatırımları ihalelerine girmiş Mehmet H isimli kişinin köşkünde öldürülmesi ile başlıyor. Başkahramanın maliye müfettişi Murat da bizzat bakanlık tarafından bu işin arkasında dönen yolsuzlukları araştırması için görevlendiriliyor. Tabi Mahfi hoca bunları yapmadan önce baştan uyararak kendini sağlama alıyor. Sonuçta kitaptaki olayda bakanlar yolsuzluk yapıyor. Böyle bir şey okuyan okurun da gerçekteki olaylarla bu olayları bağdaştırmaması için bu yazılanlar kurgudur, fazla gerçeğe uyarlamayın gibisinden yazarak kendini sağlama alıyor. Kendini merak ettiren bir olay örgüsü ile devam ediyor olay. Tabi merak derken katili bulmaya çalışma merakı olarak düşünmeyin. Katili daha kitabın ortalarına gelmeden şudur diyebiliyorsunuz. Çünkü elinizde katil olabileceğini düşüneceğin fazla şüpheli de yok. Benim kastettiğim merak Maliye müfettişi Murat’la kendinizi içselleştirince acaba neler yapacak bundan sonra diye düşünmeniz? Kitap epey Murat’ın hayatına da girdiği için çoğu okur benim gibi bu karakterleri kendinde içselleştirmiştir zaten. Mahfi hoca bu karakter üzerinden birkaç kitap daha yazsa fazlaca okunacağını düşünüyorum.
Şimdi övdük ettik kitabı. Biraz da olumsuz eleştirimi aktarayım.
1.Mehmet H. Yolsuzluklar
ortaya çıkmasın diye öldürülüyor. Murat da soruşturmanın son aşamasına
gelmişken her şeyi bilip açığa çıkaracakken neden öldürmüyorlar? Ya da gazeteci
Ali ile gizli buluşmaları niye hiç fark edilmiyor. Mehmet H.’yi öldürenler
pekala bunu da yapmalıydı.
2.İki kişi birbiri
ile buluşacakken telefonla buluşacakları yeri tarif ederken gereksiz ayrıntıya
giriliyordu. Mesela şu diyaloğa bakalım:
“Tamam öyle yapayım. Sen bana bir konum atarsın, onu
taksiciye gösterir gelirim.”
Kitabı okurken not
almadığım için şimdi arayıp buldum bu cümleyi. Bu cümlede fazla olan ne? Murat’ın
konumu taksiciye göstereceğini söylemesi. Normal hayatta birine konumunu
diyeceğin zaman ve ya konumu karşı taraftan aldığın zaman bu kadar ince
ayrıntıyı söylemezsin. He yaşlı birisindir pek teknolojiden anlamazsın. O zaman
taksiciye gösteririm dersen bu cümle makul karşılanabilir ama Murat’ın demesi
doğallığı bozuyordu. Eğer bu durum bir yerde olsa farketmezdim ama birkaç yerde
olunca deme ihtiyacı hissettim.
3. Murat
araştırmalarını yaparken aşırı sezgileri ile davranıyordu. Örnek verecek
olursam yolsuzluk yapan biri paraları yurt dışına kaçırır. Yurt dışına
kaçırırsa nereye götürür? İsviçreye. O zaman hemen İsviçreye gideyim. Bu durum
kitapta daha iyi somutlaştırılabilirdi. Ayrıca İsviçre’de yardım aldığı kişi
niyr bu kadar önemli bilgiler için Murat’la konuşuyordu ki? Murat zamanında bir
iyilik yapmış ama bu kadar önemli bilgileri zannetmiyorum kimse vermez. Adamı
işinden bile edebilir. (Spoiler bitti)
Tabi bu eleştirileri yaparken Mahfi Eğilmez'in ilk defa roman yazdığını da unutmamak lazım. Çoğu okur bu bilgiyi bilmeden okusa zanneder yazar 20. romanını yazmış. Mahfi Eğilmez ilk romanı olmasına rağmen çok iyi bir eser ortaya çıkarmış.
Sonuç
Kitap genel olarak güzeldi. Okurun okuma isteğini ve merakını diri tutan bir kitap olup herkes açıp rahatlıkla okuyabilir. Puan olarak ilk başta 8 veririm diye düşünsem de son sayfalara yaklaşınca okuma isteğimin daha fazla artması sonucu 9 veriyorum. Lafı fazla uzatmadan bu yazıda okuduklarınızdan kitabı tavsiye ettiğimi zaten fark etmişindir. Çok fazla kitabın konusuna da girip kitabı okurken alacağınız zevki de düşürmeyeyim. Herkese bol okumalı günler dilerim.Mahfi Eğilmez hocanın incelemem için attığı twit |
2 Yorumlar
Mahfi Eğilmez'in denk geldikçe yazılarını okurdum. Romanı olduğunu sizin yazınızla öğrendim. En kısa zamanda alıp okuyacağım.
YanıtlaSilMutlaka okuyun. Pişman olmayacaksınız.
Sil